Η Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος διοργανώνει Εργαστήριο Βιβλιοδεσίας για ενήλικες με Εισηγήτρια την Στέλλα Λέγγα από τον εκδοτικό οίκο «Εκδόσεις του Φοίνικα».

Η έκδοση βιβλίων με χειροποίητο δέσιμο από ένα εργαστήριο βιβλιοδεσίας σχετίζεται με τη δυνατότητα του ολοκληρωμένου σχεδιασμού του βιβλίου σε όλα τα στάδια παραγωγής και εντάσσεται στον γενικότερο προβληματισμό μας για τη θέση της τέχνης μας στην ελληνική κοινωνία. Με κριτήριο το πνεύμα του κειμένου του συγγραφέα, ο σχεδιασμός, από την τυποτεχνική μορφή και την επιλογή του χαρτιού μέχρι την επιλογή των υλικών και τη διακόσμηση της βιβλιοδεσίας, αναδεικνύει διαρκώς τη διαλεκτική σχέση μεταξύ περιεχομένου, υλικών και αμφίεσης.

Η λειτουργία του εργαστηρίου στηρίζεται στη μελέτη και τη γνώση της παράδοσης, της βιβλιοδεσίας, την οποία συνδυάζει με τη σύγχρονη εικαστική αντίληψη. Το παλαιό συνδιαλέγεται με το νέο σε ό,τι αφορά στην αισθητική, την τεχνική, τα υλικά, τη διακόσμηση και τα κοσμήματα. Επιπλέον, κρατά ανοιχτό τον διάλογο μεταξύ καλλιτεχνικής και παραγωγικής βιβλιοδεσίας, υπηρετώντας την αντίληψη σύμφωνα με την οποία «η αισθητική είναι ηθική». Πράγματι, η αισθητική δεν είναι πολυτέλεια αλλά τρόπος ζωής που αντικατοπτρίζει την πνευματική αναζήτηση.

Η βιβλιοδεσία, συνδυάζει στοιχεία και οδούς ετερόκλητες: στοιχεία θεωρητικά και πρακτικά, εικαστικά και τεχνικά. Στην υπηρεσία της θέτει τους πάντες: καλλιτέχνες, συλλέκτες, τεχνίτες, επιστήμονες, ερευνητές της ιστορίας της, συντηρητές, μέχρι και τους ευαίσθητους κληρονόμους παλαιών βιβλιοδεσιών. Σε ένα εργαστήριο βιβλιοδεσίας η παράδοση και οι τρόποι της αναμετριούνται με το σήμερα, με τις ανάγκες και την κυρίαρχη, μινιμαλιστική στις μέρες μας, αισθητική. Στο Εργαστήριο, οι μαθητές μαθαίνουν την τέχνη ή συμπληρώνουν την εμπειρία τους. Σκοπός του εργαστηρίου είναι η διαφύλαξη της γνώσης και η κινητοποίηση της ευαισθησίας για τη βιβλιοδεσία.

Η λειτουργία του εργαστηρίου βιβλιοδεσίας ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2020. Το εργαστήριο πλέον αποτελείται από δύο τμήματα, ένα αρχαρίων και ένα προχωρημένων. Τα μαθήματα πραγματοποιούνται σε κύκλους  συναντήσεων, κάθε Τρίτη στον κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο του ισογείου στο κτίριο Β του Στασινοπούλειου Πολιτιστικού Κέντρου στο Στάδιο Τεγέας.

Η συμμετοχή στο εργαστήριο είναι δωρεάν, ενώ τα υλικά παρέχονται από το Ίδρυμα.