Τη Δευτέρα 05.10.2020 πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση του Θεατρικού Εργαστηρίου στην αίθουσα θεάτρου (κτίριο Α) του Πολιτιστικού Κέντρου του Ιδρύματος.

Σκοπός του νέου εργαστηρίου είναι να φέρει το κοινό σε επαφή με την ουσία της θεατρικής πράξης, τόσο όσο αφορά στη συνολική της λειτουργία μέσα στο πλαίσιο των αναπαραστατικών τεχνών, όσο και στις επιμέρους καλλιτεχνικές δραστηριότητες που τη συνθέτουν. Με θεωρητικές αναφορές, αλλά κυρίως πρακτική εφαρμογή, οι εισηγητές θα προσπαθήσουν την, όσο το δυνατόν, μεγαλύτερη εξοικείωση των συμμετεχόντων με τη θεατρική πράξη.

Στον πρώτο κύκλο των συναντήσεων έως το τέλος του τρέχοντος έτους, θα οργανωθούν εισηγήσεις από ειδικούς, για τις αντίστοιχες θεματικές ενότητες που συντελούν σε μια παράσταση – θεατρολογία, ανάλυση δραματικού κειμένου, υποκριτική, σκηνοθεσία, ενδυματολογία, φωτισμός, μουσική, κινησιολογία, παραγωγή κ.α.

Στον δεύτερο κύκλο των συναντήσεων (Ιανουάριος -Ιούνιος 2021), θα οργανωθεί μια ομάδα από ερασιτέχνες ηθοποιούς, καθώς και άτομα τα οποία αν και δεν ενδιαφέρονται για την υποκριτική, ωστόσο τους ενδιαφέρει η όλη δράση και ιδιαίτερα κάποιος από τους τομείς, που είναι καθοριστικοί για μια παράσταση. Ιδανικά όλοι θα πρέπει να έχουν παρακολουθήσει τις εισηγήσεις, ώστε μετά την επιλογή ενός θεατρικού έργου, θα ξεκινήσουν πρόβες που θα έχουν ως κατάληξη το ανέβασμα μιας παράστασης. Με αφορμή το συγκεκριμένο έργο, στις πρόβες θα γίνεται μια γενικότερη εκπαίδευση πάνω στη θεατρική πράξη.

Στην εναρκτήρια συνάντηση της Δευτέρας, οι εισηγητές, Γιώργος Κωτσιόπουλος και Γιώργος Ηλιόπουλος, ανέπτυξαν το σκοπό και τους στόχους του εργαστηρίου καθώς και τη μέθοδο υλοποίησης του. Έγινε εισαγωγή στην έννοια, την εξελικτική ιστορία της Θεατρικής πράξης, ως ξεχωριστού και αυθύπαρκτου καλλιτεχνικού είδους, από την Αρχαία Ελλάδα μέχρι και σήμερα, μέσω της όσμωσης μεταξύ της Δυτικής και Ανατολικής παράδοσης αναπαραστατικών Τεχνών.

Οι συναντήσεις πραγματοποιούνται κάθε Δευτέρα 18.00-20.00 τηρώντας όλα τα απαραίτητα πρωτόκολλα υγιεινής.