Στα πλαίσια συμμετοχής του Ιδρύματος στην ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ 1821-2021, ως έκθεμα του μήνα Οκτωβρίου 2020 δημοσιεύεται το Ένορκο συμφωνητικό πατριωτικής συνεργασίας του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη με την Πελοποννησιακή Γερουσία (16 Οκτωβρίου 1822).

Πρόκειται για δίφυλλο έγγραφο, σε καλής ποιότητας χαρτί διαστάσεων 30,5×20,5 εκατ., είναι γραμμένο στις δύο σελίδες (α΄ και β΄) του 1ου φύλλου, ενώ το δεύτερο φύλλο έχει αφεθεί άγραφο και κατά κάποιο τρόπο χρησιμοποιήθηκε ως προστατευτικό κάλυμμα του κειμένου του πρώτου φύλλου.

Ο ιστορικός και Ομότιμος Διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ), Βασίλης Παναγιωτόπουλος, σημειώνει στον σχολιασμό του για το έγγραφο: «Έχουμε πράγματι στα χέρια μας ένα ιδιωτικό έγγραφο μεταξύ δύο συμβαλλομένων μερών που παρά τη θεσμική τους υπόσταση, συνομολογούν το περιεχόμενό του ως άτομα, ως ιδιώτες. Ένα ένορκο συμφωνητικό φιλίας, συνεργασίας και αμοιβαίας υποστήριξης, χωρίς φυσικά αποστολέα και παραλήπτη. Το ότι τα δύο συμβαλλόμενα μέρη αποθέτουν δίπλα στις υπογραφές και τις σφραγίδες τους, την επίσημη σφραγίδα της Πελοποννησιακής Γερουσίας οι Γερουσιαστές, την προσωπική του σφραγίδα ο Αρχιστράτηγος, δεν είναι ικανό στοιχείο να μετατρέψει το ιδιωτικό έγγραφο σε δημόσιο και το περιεχόμενό του σε επίσημη κρατική πράξη».

Η μεταγραφή του εγγράφου είναι διαθέσιμη εδώ.

Διαβάστε αναλυτικά τον σχολιασμό του εγγράφου από τον Βασίλη Παναγιωτόπουλο, Ομότιμο Διευθυντή Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ), εδώ.

Οκτώβριος 2020