Την Τετάρτη, 17.02.2021, πραγματοποιήθηκε η δεύτερη τηλεσυνάντηση των μελών της Λέσχης Ανάγνωσης Τεγέας, για το έτος 2021. Αντικείμενο συζήτησης ήταν το βιβλίο με τίτλο «Λουλούδι της ερήμου» της Γουόρις Ντίρι. Η αυτοβιογραφία της Σομαλής Γουόρις Ντίρι, αλλά και το θέμα το οποίο αναδεικνύεται μέσα από αυτή, της κλειτοριδεκτομής, άγγιξε και συντάραξε τις πλέον ευαίσθητες χορδές των μελών της Λέσχης Ανάγνωσης, τα οποία είναι γυναίκες.

Λίγα λόγια για το έργο:

Η Σομαλή Γουόρις Ντίρι, γόνος παραδοσιακής οικογένειας νομάδων, υπέστη το φρικτό μαρτύριο της κλειτοριδεκτομής σε ηλικία 5 ετών. Στα 13 της, κατάφερε να δραπετεύσει από την καταπιεστική ζωή στην έρημο και να αποφύγει το γάμο με έναν πολύ μεγαλύτερό της άνδρα. Μετά από πολλές περιπέτειες κατέφυγε στο Λονδίνο όπου εργάστηκε ως οικιακή βοηθός και σερβιτόρα. Στα 18 της κάποιος φωτογράφος θα προσέξει την εντυπωσιακή φυσική ομορφιά της και κάπως έτσι, θα λάβει το διαβατήριο για το λαμπερό κόσμο του μόντελινγκ. Θα μετακομίσει στη Νέα Υόρκη και θα παίξει και σε κινηματογραφικές ταινίες.

To 1997 εγκαταλείπει τις πασαρέλες για να αφοσιωθεί στον ακτιβισμό για τα δικαιώματα των γυναικών. Την ίδια χρονιά ορίζεται ειδικός πρέσβης του ΟΗΕ για την κατάργηση της κλειτοριδεκτομής. Το 2002 ιδρύει ίδρυμα γι’ αυτό το σκοπό, με έδρα την Αυστρία. Μεταξύ άλλων τιμών, ξεχωρίζει αυτή στη Λεγεώνα της Τιμής από τη Γαλλική Δημοκρατία (2007), ενώ από το 2009 συμμετέχει σε ίδρυμα για τα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια των γυναικών μαζί με τη Μεξικάνα ηθοποιό Σάλμα Χάγιεκ.

Το πρώτο αυτοβιογραφικό βιβλίο της, Λουλούδι της ερήμου, γίνεται σύντομα best seller. Προσφέρει μια ακαταμάχητη, σε πρώτο πρόσωπο αφήγηση της δραματικής και διδακτικής της Οδύσσειας. Είναι ένα ζωντανό πανόραμα της απλής, συχνά σκληρής ζωής των νομαδικών φυλών της Σομαλίας, αλλά και μια φλογερή, πειστική έκκληση για δράση από μια εύγλωττη κι ελκυστική υπέρμαχο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που ξέρει από προσωπική πείρα αυτό το θέμα.