Χορευτικός Σύλλογος «ΤΕΓΕΑ»

Χορός, είναι η ρυθμική κίνηση ενός ή περισσοτέρων ατόμων συνοδευόμενη από μουσική και τραγούδι. Ο χορός αποτελεί ένα από τα αρχαιότερα εκφραστικά μέσα και χρονολογικά έπεται του τραγουδιού. Μάλιστα, στους σύγχρονους νεοελληνικούς χορούς, συναντώνται ρυθμοί και μουσικά μοτίβα της αρχαίας Ελλάδας.

Οι παραδοσιακοί χοροί στην Ελλάδα παρουσιάζουν μεγάλη ποικιλία. Κάθε περιοχή ή χωριό της Ελλάδας έχει τους δικούς του χορούς, με ξεχωριστές κινήσεις οι οποίοι διαφέρουν ακόμη και από χωριό σε χωριό. Αυτή η διαφορά των χορών οφείλεται σε λόγους όπως το κλίμα, ο τρόπος ζωής των κατοίκων, η ζωή του παρελθόντος…. Οι παραδοσιακοί ελληνικοί χοροί, λόγω της ποικιλίας που παρουσιάζουν, χωρίζονται σε διάφορες κατηγορίες. Ανάλογα με το θέμα, είναι θρησκευτικοί, πολεμικοί, ερωτικοί, ανάλογα με -το σχήμα κυκλικοί, αντικριστοί, -το φύλλο, ανδρικοί, γυναικείοι & μικτοί και -τον τόπο, πανελλήνιοι ή εθνικοί & τοπικοί.

Οι πιο γνωστές κατηγορίες χορών σύμφωνα με τα γεωγραφικά όρια της χώρα μας, είναι οι χοροί από την Πελοπόννησο, οι Ηπειρώτικοι, οι Θρακιώτικοι, οι Νησιώτικοι, οι Κρητικοί, οι χοροί της Μακεδονίας, οι Ποντιακοί κ.α. Υπάρχουν και χοροί, όπως της βόρειας Ελλάδος, οι οποίοι φέρουν αλληλεπιδράσεις με χορούς γειτονικών βαλκανικών λαών και χορεύονται με διάφορες κατά τόπους παραλλαγές σε όλη την βαλκανική περιοχή. Σε άλλες περιπτώσεις, όπως σε μερικά νησιά, η αλληλεπίδραση προέρχεται από την ύπαρξη της εκάστοτε δύναμης κατοχής, δηλ. Ενετοκρατία, Φραγκοκρατία, Τουρκοκρατία. Στην περιοχή της Αρκαδίας οι πιο γνωστοί παραδοσιακοί χοροί είναι ο Συρτός-Καλαματιανός, ο Τσάμικος και ο Τσακώνικος.

Ο Χορευτικός Σύλλογος «ΤΕΓΕΑ» ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1994 ως «Περιφερειακό Παράρτημα του Λυκείου Ελληνίδων Τρίπολης» και το 1997 έγινε αυτόνομος, με την ονομασία Χορευτικός Σύλλογος «ΤΕΓΕΑ», ως σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Σκοπός του Συλλόγου είναι η διδασκαλία παραδοσιακών χορών και η πραγματοποίηση πολιτιστικών εκδηλώσεων, με στόχο την προβολή και διάδοση της δημοτικής μας παράδοσης, πέρα από τα στενά όρια της Αρκαδίας. Μέλη του είναι παιδιά και ενήλικες από όλα τα χωριά της περιοχής της Τεγέας και από την Τρίπολη. Ο Χορευτικός Σύλλογος «ΤΕΓΕΑ» επιχορηγείται κατά κύριο λόγο από το «Κοινωφελές Ίδρυμα Μιχαήλ Ν. Στασινόπουλος-ΒΙΟΧΑΛΚΟ» και από συνδρομές μελών.

Ο Σύλλογος διοικείται από 7μελές Συμβούλιο, το οποίο εκλέγεται κάθε τέσσερα χρόνια.

Στις τελευταίες εκλογές της 21ης Ιανουαρίου 2022 εξελέγησαν οι κάτωθι:

• Βασίλειος Σιαβελής, Πρόεδρος
• Κυριακή Παρασκευοπούλου, Αντιπρόεδρος
• Κυριακή Μπουζιάνη, Γραμματέας
• Αλεξία Σιαβελή, Ταμίας
• Χρίστος Αϊβαλής, Μέλος
• Βασίλειος Βασιλείου, Μέλος

Το 7ο μέλος  Βασιλική Κεφαλληνού, Ειδ. Γραμματέας, ορίστηκε από το Κοινωφελές Ίδρυμα Μιχαήλ Ν. Στασινόπουλος-Βιοχάλκο, όπως ορίζεται στο Καταστατικό του Συλλόγου.

Από την ίδρυση του Συλλόγου διετέλεσε Πρόεδρος η Κυριακή Ψυχογιού και δίδαξαν χορό η Χαρίκλεια Πολίτη και Κατερίνα Μέλεγου μέχρι τον Οκτώβριο του 2005. Στη συνέχεια, διετέλεσαν Πρόεδροι η Παγώνα Τσιώση και Ευγενία Γεωργέλου, με τη διδασκαλία χορών από τον Βασίλη και Κατερίνα Παναγοπούλου. Το Σεπτέμβριο του 2008 ανέλαβε Πρόεδρος ο Ξενοφών Αγγελάκος και τη διδασκαλία χορών ανέλαβε ο κ. Γεώργιος Λιάρος. Ο κ. Βασίλης Καρράς δίδαξε δημοτικό τραγούδι μέχρι το 2010.

Ο Σύλλογος διοργανώνει κάθε χρόνο χορευτική παράσταση, με διαφορετική θεματολογία, ανοιχτή για το ευρύ κοινό. Στην παράσταση αυτή λαμβάνουν μέρος χορευτές από όλα τα τμήματα του Συλλόγου. Τους χορευτές συνοδεύουν πάντα, γνωστά μουσικά συγκροτήματα και τραγουδιστές παραδοσιακής μουσικής από όλη την Ελλάδα.

Ο Χορευτικός Σύλλογος «Τεγέα» συμμετέχει στη διάρκεια του έτους, σε πολιτιστικές εκδηλώσεις, σεμινάρια, χορευτικά Φεστιβάλ, μουσικούς διαγωνισμούς, παραδοσιακές γιορτές, εντός της Αρκαδίας και της Ελλάδας, ενίοτε και στο εξωτερικό. Κάποιες από τις συμμετοχές του είναι στο Ηρώδειο, στο Στρασβούργο της Γαλλίας εκπροσωπώντας την Ελλάδα στις πολιτιστικές εκδηλώσεις Eurorando 2001, στο θέατρο Δώρας Στράτου, στις πολιτιστικές εκδηλώσεις ‘’Αρμάτα’’ στις Σπέτσες το 2002 και το 2008, σε φεστιβάλ παραδοσιακών χορών στην Σκάλα Κεφαλλονιάς, στην Μονεμβασία, στη Μυτιλήνη κ.α. Ο Σύλλογος εμφανίστηκε στην τηλεοπτική εκπομπή «Το αλάτι της Γης» της ΕΡΤ-1 το 2017.

Τα μέλη του Χορευτικού Συλλόγου διοργανώνουν και πραγματοποιούν ετησίως, εκδρομές-επισκέψεις σε διάφορα μέρη της Ελλάδος, με σκοπό να γνωρίσουν τα ήθη, έθιμα, τραγούδια και χορούς του κάθε τόπου.

Ενδεικτικά, την τελευταία τετραετία συμμετείχε:

    • • στις εκδηλώσεις του Προοδευτικού Εκπολιτιστικού και Μορφωτικού Συλλόγου Περαχώρας Λουτρακίου (Αυγούστος 2018 -Γ΄ Παιδικό τμήμα)
    • • στο Φεστιβάλ Σκοπέλου «Διαμαντής Παλαιολόγος» (Αύγουστος 2018- Εφηβικό τμήμα)
    • • στις πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου Σπετσών «Αρμάτα» (Σεπτέμβριος 2018)
    • • στην τελετή της ολυμπιακής φλόγας των θερινών ολυμπιακών αγώνων, στην Επισκοπή Τεγέας (Μάρτιος 2019)
    • • στο 6ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών της Ελαφονήσου «Παυλοπέτρια» (Σεπτέμβριος 2021)
    • • στις εκδηλώσεις του Δήμου Τρίπολης για την Άλωση της Τριπολιτσάς «Χορόδραμα» και «Παρέλαση» κάθε χρόνο με αποκορύφωμα αυτήν του 2021 για τα διακόσια χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

και  διοργάνωσε:

επίσκεψη των τριών Παιδικών τμημάτων και του Εφηβικού τμήματος στο Μουσείο Λαϊκών Οργάνων και στο Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης στην Αθήνα (Φεβρουάριος 2019), στο Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη για την παράσταση «Γκρίζος έρωτας» (Μάιος 2019) και στη Συλλογή Ελληνικών Ενδυμασιών Βικτωρία Καρέλια και στην επετειακή έκθεση του Νίκου Φλώρου «Ήρωες από μέταλλο», στην Καλαμάτα (Νοέμβριος 2021)
εκδρομή στην Κύθνο για γνωριμία με τα έθιμα, τα τραγούδια και τους χορούς του τόπου (Μάιος 2018), στη Σύρο σε συνεργασία με το Λύκειο Ελληνίδων Σύρου (καλοκαίρι 2019), και στη Δράμα για τα έθιμα των Θεοφανείων (Ιανουάριος 2020)
• το 1ο διήμερο Χορευτικό Φεστιβάλ Τεγέας φιλοξενώντας χορευτικά συγκροτήματα από την Ελλάδα και τη Σερβία (Ιούνιος 2019)
• την μουσικοχορευτική επετειακή παράσταση «Φάγαμε ψωμί και τραγουδήσαμε» σε επιμέλεια του Λάμπρου Λιάβα (Ιούλιος 2021).

Όλες οι δράσεις του Συλλόγου αναρτώνται στην ιστοσελίδα του Κοινωφελούς Ιδρύματος ΜΙΧΑΗΛ Ν. ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ – ΒΙΟΧΑΛΚΟ, https://msvf.gr/choreftikos-syllogos-tegea/nea/ και στην ομώνυμη επίσημη σελίδα του Συλλόγου στο facebook https://www.facebook.com/Χορευτικός-Σύλλογος-Τεγέα –767952736628264/

Τηλ. Επικοινωνίας:  6944 915298

 

Ιματιοθήκη

Ιματιοθήκη

Ένδυμα είναι καθετί με το οποίο σκεπάζουμε το σώμα, ενώ ενδυμασία το σύνολο των εξωτερικών κυρίως ενδυμάτων. Η μορφή της φορεσιάς είναι η συνισταμένη των πρακτικών και αισθητικών αναγκών μίας συγκεκριμένης ομάδας ανθρώπων που την χρησιμοποιούν. Η φορεσιά είναι, όπως κάθε έκφραση λαϊκής δημιουργίας, χρηστικό είδος και σαν τέτοιο γεννιέται, ζει και εξελίσσεται, με βάση […]

Περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
Στάδιο Τεγέας, 22012 Αρκαδία
Δείτε το στο χάρτη
Τηλ: 2710 557111
Fax: 2710 557158
Κιν: 6974 404524
Τηλ: 2710 557111
Fax: 2710 557158
Κιν: 6974 404523

ΓΡΑΦΕΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
Μεσογείων 2-4, 11527 Αθήνα
Τηλ: 210 6861486
Fax: 210 6861427
Κιν: 6974 401486

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΠΡΟΣΒΑΣΗ