Χορευτικός Σύλλογος «ΤΕΓΕΑ»

Χορός, είναι η ρυθμική κίνηση ενός ή περισσοτέρων ατόμων συνοδευόμενη από μουσική και τραγούδι. Ο χορός αποτελεί ένα από τα αρχαιότερα εκφραστικά μέσα και χρονολογικά έπεται του τραγουδιού. Μάλιστα, στους σύγχρονους νεοελληνικούς χορούς, συναντώνται ρυθμοί και μουσικά μοτίβα της αρχαίας Ελλάδας.

Οι παραδοσιακοί χοροί στην Ελλάδα παρουσιάζουν μεγάλη ποικιλία. Κάθε περιοχή ή χωριό της Ελλάδας έχει τους δικούς του χορούς, με ξεχωριστές κινήσεις οι οποίοι διαφέρουν ακόμη και από χωριό σε χωριό. Αυτή η διαφορά των χορών οφείλεται σε λόγους όπως το κλίμα, ο τρόπος ζωής των κατοίκων, η ζωή του παρελθόντος…. Οι παραδοσιακοί ελληνικοί χοροί, λόγω της ποικιλίας που παρουσιάζουν, χωρίζονται σε διάφορες κατηγορίες. Ανάλογα με το θέμα, είναι θρησκευτικοί, πολεμικοί, ερωτικοί, ανάλογα με -το σχήμα κυκλικοί, αντικριστοί, -το φύλλο, ανδρικοί, γυναικείοι & μικτοί και -τον τόπο, πανελλήνιοι ή εθνικοί & τοπικοί.

Οι πιο γνωστές κατηγορίες χορών σύμφωνα με τα γεωγραφικά όρια της χώρα μας, είναι οι χοροί από την Πελοπόννησο, οι Ηπειρώτικοι, οι Θρακιώτικοι, οι Νησιώτικοι, οι Κρητικοί, οι χοροί της Μακεδονίας, οι Ποντιακοί κ.α. Υπάρχουν και χοροί, όπως της βόρειας Ελλάδος, οι οποίοι φέρουν αλληλεπιδράσεις με χορούς γειτονικών βαλκανικών λαών και χορεύονται με διάφορες κατά τόπους παραλλαγές σε όλη την βαλκανική περιοχή. Σε άλλες περιπτώσεις, όπως σε μερικά νησιά, η αλληλεπίδραση προέρχεται από την ύπαρξη της εκάστοτε δύναμης κατοχής, δηλ. Ενετοκρατία, Φραγκοκρατία, Τουρκοκρατία. Στην περιοχή της Αρκαδίας οι πιο γνωστοί παραδοσιακοί χοροί είναι ο Συρτός-Καλαματιανός, ο Τσάμικος και ο Τσακώνικος.

Ο Χορευτικός Σύλλογος «ΤΕΓΕΑ» ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1994 ως «Περιφερειακό Παράρτημα του Λυκείου Ελληνίδων Τρίπολης» και το 1997 έγινε αυτόνομος, με την ονομασία Χορευτικός Σύλλογος «ΤΕΓΕΑ», και είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Σκοπός του Συλλόγου είναι η διδασκαλία παραδοσιακών χορών και η πραγματοποίηση πολιτιστικών εκδηλώσεων, με στόχο την προβολή και διάδοση της δημοτικής μας παράδοσης, πέρα από τα στενά όρια της Αρκαδίας. Μέλη του είναι παιδιά και ενήλικες από όλα τα χωριά της περιοχής της Τεγέας και από την Τρίπολη. Ο Χορευτικός Σύλλογος «ΤΕΓΕΑ» επιχορηγείται κατά κύριο λόγο από το «Κοινωφελές Ίδρυμα Μιχαήλ Ν. Στασινόπουλος-ΒΙΟΧΑΛΚΟ», από συνδρομές μελών, δωρεές και ιδιώτες.

Ο Σύλλογος διοικείται από 7μελές Συμβούλιο, το οποίο εκλέγεται κάθε τέσσερα χρόνια.

Στις τελευταίες εκλογές της 22ης Ιανουαρίου 2018 εξελέγησαν οι κάτωθι:

 • Βασίλης Σιαβελής, Πρόεδρος
 • Αθανάσιος Σχίζας, Αντιπρόεδρος
 • Κυριακή Μπουζιάνη, Γραμματέας
 • Γεωργία Λυμπεροπούλου, Ταμίας
 • Αλεξία Σιαβελή – Μέλος
 • Κυριακή Παρασκευοπούλου – Μέλος & Υπεύθυνη Ιματιοθήκης
 • Βασιλική Κεφαλληνού – Μέλος

Από την ίδρυση του Συλλόγου διετέλεσε Πρόεδρος η Κυριακή Ψυχογιού και δίδαξαν χορό η Χαρίκλεια Πολίτη και Κατερίνα Μέλεγου μέχρι τον Οκτώβριο του 2005. Στη συνέχεια, διετέλεσαν Πρόεδροι η Παγώνα Τσιώση και Ευγενία Γεωργέλου, με τη διδασκαλία χορών από τον Βασίλη και Κατερίνα Παναγοπούλου. Το Σεπτέμβριο του 2008 ανέλαβε Πρόεδρος ο Ξενοφών Αγγελάκος και τη διδασκαλία χορών ανέλαβε ο κ. Γεώργιος Λιάρος. Ο κ. Βασίλης Καρράς δίδαξε δημοτικό τραγούδι μέχρι το 2010.

Ο Σύλλογος διοργανώνει κάθε χρόνο χορευτική παράσταση, με διαφορετική ονομασία και θεματολογία, ανοιχτή για το ευρύ κοινό. Στην παράσταση αυτή παίρνουν μέρος όλοι οι χορευτές του Συλλόγου, μικροί μαθητές, έφηβοι και ενήλικες. Τους χορευτές συνοδεύουν πάντα, γνωστά παραδοσιακά συγκροτήματα από όλη την Ελλάδα.

Ο Χορευτικός Σύλλογος Τεγέα συμμετέχει στη διάρκεια του έτους, σε πολιτιστικές εκδηλώσεις, σεμινάρια, χορευτικά Φεστιβάλ, μουσικούς διαγωνισμούς, παραδοσιακές γιορτές, εντός της Αρκαδίας, της Ελλάδας και στο εξωτερικό. Κάποιες από τις συμμετοχές του είναι στο Ηρώδειο, στο Στρασβούργο της Γαλλίας εκπροσωπώντας την Ελλάδα στις πολιτιστικές εκδηλώσεις Eurorando 2001, στο θέατρο Δώρας Στράτου, στις πολιτιστικές εκδηλώσεις ‘’Αρμάτα’’ στις Σπέτσες το 2002 και το 2008, σε φεστιβάλ παραδοσιακών χορών στην Σκάλα Κεφαλλονιάς, στην Μονεμβασία, στη Μυτιλήνη, στη Σκόπελο κ.α. Ο Σύλλογος το 2017, εμφανίστηκε στην τηλεοπτική εκπομπή «Το αλάτι της Γης» της ΕΡΤ-1.

Τα μέλη του Χορευτικού Συλλόγου διοργανώνουν και πραγματοποιούν ετησίως, πολυήμερη εκδρομή σε διάφορα μέρη της Ελλάδος, με σκοπό να γνωρίσουν τα ήθη, έθιμα, τραγούδια και χορούς του εκάστοτε τόπου.

Ενδεικτικά, το 2018 συμμετείχε:

 • σε Αποκριάτικο γλέντι με ζωντανή παραδοσιακή μουσική στις 16 Φεβρουαρίου 2018.
 • στις εκδηλώσεις του Προοδευτικού Εκπολιτιστικού και Μορφωτικού Συλλόγου Περαχώρας στις 19 Αυγούστου 2018 (το Γ΄ Παιδικό τμήμα).
 • στο Φεστιβάλ Σκοπέλου «Διαμαντής Παλαιολόγος» στις 25,26 και 27 Αυγούστου 2018 (Εφηβικό τμήμα).
 • στις πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου Σπετσών «Αρμάτα» 2018 στις 3 Σεπτεμβρίου 2018.
 • στις διήμερες εκδηλώσεις του Δήμου Τρίπολης για την Άλωση της Τριπολιτσάς «Χορόδραμα» και «Παρέλαση» στις 22 και 23 Σεπτεμβρίου 2018.
 • στην τοπική εορτή του Αγίου Δημητρίου (περιφορά εικόνας) στις 25 Οκτωβρίου 2018.

και διοργάνωσε:

 • εκδρομή ενηλίκων στην Κύθνο και γνωριμία με τα έθιμα,τα τραγούδια και τους χορούς του τόπου στις 11,12 και 13 Μαΐου 2018.
 • την ετήσια μουσικοχορευτική παράσταση του Συλλόγου μας με τίτλο «Άρχισαν τα όργανα…» στις 30 Ιουνίου 2018.

 

Ιματιοθήκη

Ιματιοθήκη

Ένδυμα είναι καθετί με το οποίο σκεπάζουμε το σώμα, ενώ ενδυμασία το σύνολο των εξωτερικών κυρίως ενδυμάτων. Η μορφή της φορεσιάς είναι η συνισταμένη των πρακτικών και αισθητικών αναγκών μίας συγκεκριμένης ομάδας ανθρώπων που την χρησιμοποιούν. Η φορεσιά είναι, όπως κάθε έκφραση λαϊκής δημιουργίας, χρηστικό είδος και σαν τέτοιο γεννιέται, ζει και εξελίσσεται, με βάση […]

Περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
Στάδιο Τεγέας, 22012 Αρκαδία
Δείτε το στο χάρτη
Τηλ: 2710 557111
Fax: 2710 557158
Κιν: 6974 404524
Τηλ: 2710 557111
Fax: 2710 557158
Κιν: 6974 404523

ΓΡΑΦΕΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
Μεσογείων 2-4, 11527 Αθήνα
Τηλ: 210 6861486
Fax: 210 6861427
Κιν: 6974 401486

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΠΡΟΣΒΑΣΗ