Κατά την προϊστορική εποχή, οι άνθρωποι σε μικρές ομάδες διέσχιζαν τις κοιλάδες των ποταμών ως τροφοσυλλέκτες, κυνηγοί και ψαράδες. Την 9η χιλιετία ωστόσο, προς το τέλος της νεολιθικής εποχής, άρχισαν να εγκαθίστανται μoνίμως σε οικισμούς και να ασχολούνται με τη γεωργία και την οικόσιτο κτηνοτροφία. Η γεωργική επανάσταση με την καλλιέργεια των δημητριακών, άλλαξε ριζικά και το διαιτολόγιο.

Οι Σπαρτιάτες, κάποτε εποφθαλμιούσαν την ορεινή Αρκαδία, αλλά το μαντείο των Δελφών,  τους προειδοποίησε ότι δεν επρόκειτο ποτέ να τους δωρίσει την Αρκαδία, γιατί οι κάτοικοί της ήταν βαλανοφάγοι, και ο χαρακτηρισμός ήταν άκρως τιμητικός, γιατί υπονοούσε ότι οι Αρκάδες ήταν οι παλαιότεροι, άρα και οι ευγενέστεροι από όλους τους Έλληνες.

Για την γεωργική επανάσταση, τα βελανίδια, τα δημητριακά  και την απόπειρα των Σπαρτιατών να κατακτήσουν την Αρκαδία, η οποία απέτυχε, θα μας μιλήσει ο κ. Μιχάλης Κοπιδάκης,  Ομότιμος Καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, την  Τετάρτη 08 Μαρτίου 2023 στις 19:00 στην αίθουσα θεάτρου (κτίριο Α) του Στασινοπούλειου Πολιτιστικού Κέντρου.

Είσοδος ελεύθερη.